Vybrané ověřené vánoční recepty - 14.

Marta Štablová 21. 12. 2014

MANDLOVÉ ROHLÍČKY

Rozpis asi na 25 kousků.

200g hladké mouky, 70 g hrubé mouky, 15 g droždí, 5 h cukru, 4 lžíce mléka, 1 žloutek, 120 g másla.

Z vlažného mléka, droždí, lžíce cukru uděláme kvásek. Do mísy dáme přesátou mouku s trochou soli, přidáme kvásek, žloutek a změklé máslo. Vypracujeme těsto, přikryjeme utěrkou a necháme vykynout v teple, pak jej znovu promísíme. Z těsta děláme 25 kuliček, které rozválíme do elipsovitého tvaru, podélně plníme nádivkou a tvoříme rohlíčky. Na plech dáme pečící papír nebo plech vymažeme a vysypeme moukou, poklademe rohlíčky, které necháme ještě vykynout. Potřeme je rozšlehaným vejcem a pečeme, při teplotě 180 st. C. Po 5 minutách zvýšíme příkon tepla a pečeme do růžova. Po upečení pocukrujeme.

Nádivka:

100g mletých mandlí nebo ořechů,100g krystalového cukru, 100 g mletých piškotů, 2 dl mléka, trochu mleté skořice, 1 vanilkový cukr. Do uvařeného mléka přidáváme postupně všechny přísady, necháme chvíli za stálého míchání povařit, mimo piškotů, kterými pak nádivku zahustíme.

Autorka receptu radí dle vlastní zkušenosti, že nádivku připraví den předem, aby byla dostatečně tuhá. Udělá si 25 kuliček, z nich vyválí asi 10 cm válečky a vkládá do těsta vyváleného do elipsy. Konce zahneme do tvaru rohlíčku. Tak docílíme stejného množství nádivky v rohlíčcích.

Marta Štablová

Diskutujte nad tématem tohoto článku

Příspěvky diskuse

Diskuzní formulář s foto

Nahrát soubory ke stažení



Partneři a sponzoři

Slezská diakonie Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR A - FORUM CS Age Management o.s. eBRÁNA

© 2017, ŠEDESÁTKA, o.p.s. – všechna práva vyhrazena

Prohlášení o přístupnosti | Podmínky užití | Ochrana osobních údajů | Mapa stránek

Webové stránky vytvořila eBRÁNA s.r.o. | Vytvořeno na CMS WebArchitect | SEO a internetový marketing

Nahoru ↑