Vobyčejně .... brambory

Bobo 27. 11. 2014

Cesta do Evropy ....
Do Evropy se dostaly brambory v 16 století, tím,že je dovezli Španělé od Peruánců a Bolivijců z jižní Ameriky.Kvetly fialově,měly červené slupky a rohličkový tvar a takhle je pěstovali už 2 000 let.
Evropané je z počátku pěstovali jako okrasnou bylinu s léčivými účinky.Koncem 16 století přivezli Angličané do Evropy chilské brambory.Tato kulturní plodina kvetla bíle,hlízy měla světlou slupku a kulatý tvar a můžeme je považovat za předchůdce dnešních evropských brambor.Tehdejší brambory byly ovšem malé,hořké a měly v sobě mnoho nežádoucích látek.
Do poloviny 17 století se brambory objevovaly jen na stolech boháčů,jako vybraná pochoutka.U nás zdomácněly v druhé polovině 18 století,díky Marii Terezii.Plodina pocházela z pruského Brandenburgu,dostala název brandenbury neboli brambory.Krajových názvů je okolo 30 / babčata,bandur,erteplata,kartofly,kobzaly,krumple,santáky,zemčáky,žampáky ..... /.Bída v 19 století, vyháněly lidi do severní Ameriky kteři sebou braly také brambory.Jenže tam žil brouk,který dostal jméno mandelinka bramborová.Dosud požíral listy planého lilku,hned se přeorientoval na bramborové porosty které mu velice chutnaly.Jako černý pasažer se dostal do Evropy v nákladních lodích.
Blonďatá brambora .......
Marilyn Monroe,málokdo si vybaví brambory.A přece byla tato světově slavná herečka v 50 letech minulého století hvězdou v reklamní kampani na brambory.To bylo tak trochu ......a recept:
Štavnatý chléb z brambor.....
400g moučných brambor,600g hladké mouky, a mouku na vál,1 lžička soli,1 balíček sušeného droždí,1 lžíce řepného sirupu,,tuk na vymazání forem.postup : Oloupané brambory rozkrájíme na čtvrtky a vaříme asi 15 min,Scedíme je a vodu uschováme.Brambory rozmačkáme a nechámne schladnout.Mouku a sůl prosejeme do velké mísy,přidáme brambory a špičkami prstů je zapracujeme do mouky,přimícháme droždí.Z vlažné vody po vaření brambor odměříme 300 ml, přilijeme do ní sirup a mícháme dokud se nerozpustí.Přilijeme k moučné směsi a vypracujeme hladké těsto.Na pomoučeném válu hněteme těsto 10 minut,na teplém místě necháme 40 minut kynout,dokud nezdvojnásobí objem.Pak je hněteme ještě 3 minuty,rozpůlíme a vytvarujeme dva menší chleby.Přikryjeme a necháme dalších 20 minut kynout.Chleby pečeme v horké troubě,40 - 45 minut,do zlatova.Potom je necháme vychladnout na koláčové mřížce.
Dobrou chuť

Diskutujte nad tématem tohoto článku

Příspěvky diskuse

Diskuzní formulář s foto

Nahrát soubory ke stažení



Partneři a sponzoři

Slezská diakonie Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR A - FORUM CS Age Management o.s. eBRÁNA

© 2017, ŠEDESÁTKA, o.p.s. – všechna práva vyhrazena

Prohlášení o přístupnosti | Podmínky užití | Ochrana osobních údajů | Mapa stránek

Webové stránky vytvořila eBRÁNA s.r.o. | Vytvořeno na CMS WebArchitect | SEO a internetový marketing

Nahoru ↑