Jak jsem pekla housky

spravce 14. 11. 2014

Na svatého Martina dřív pekly dívky rohlíky, rohy, ... prostě svatomartinské pečivo pro své milé. A protože mám doma hned tři milé muže - dva Martiny a jednoho Lukáše, nechala jsem se volně inspirovat a dala jsem se do pečení čerstvých houstiček.

Recept na ně je úplně jednoduchý. Snad nejhorší je čekání, jestli těsto dostatečně nakyne neboli - jak říká můj madší syn - "jestli se kvasnice nelekly". Jak se dílo podařilo, se můžete podívat na fotkách. A jak čerstvě upečené housky chutnaly? Nevím, zmizely během krátké chvilky a na mě nezbyla ani jediná.

O postup se s vámi ráda podělím. Popsala jsem vám ho pěkně krok za krokem, zvládne to i úplný začátečník... Jako třeba u nás doma - v poslední době se vrhly na pečení i moje děti. Housky, chleba, bábovka... opravdu jim to jde od ruky :-)

Rohlíky a housky

- hladkou mouku (500 g) nasypeme do mísy, uděláme do mouky mírný důlek
- přidáme sůl (asi 7 g)
- přidáme cukr (asi 7 g)
- přidáme nadrobené kvasnice (asi 20 – 30 g)
- ohřejeme mléko (300 ml), aby bylo vlažné, vlijeme na kvasnice
- rozpustíme sádlo (50g), přidáme do mísy

- vše pořádně promícháme (mícháme, dokud nevznikne jednolitá hmota)
- těsto vyndáme na vál a ručně ho hněteme asi 10 min (mělo by být nelepivé a vláčné)
- zpracované těsto vrátíme do mísy a necháme 1 hodinu odležet, aby nakynulo

- rozdělíme těsto na 2 poloviny

a) HOUSKY
- každou polovinu rozdělíme na 6 dílků
- každý dílek rozdělíme na třetiny
- každou třetinu vyválíme jako „žížalu“
- upleteme housku
- pořádně přimáčkneme konce (můžeme je trochu podtočit dolů),
aby se při kynutí a pečení nerozpletly)

b) ROHLÍKY
- každou polovinu vyválíme na kulatou placku (o průměru přibližně 35 cm)
- placku rozkrájíme na šestiny
- z jednotlivých „trojúhelníků“ smotáme rohlíky, postupujeme od základny ke špičce
- rohlíky můžeme mírně stočit do obloučku
- zamotaná špička by měla končit na dolní straně (aby se při kynutí a pečení rohlík nerozbaloval)
- konečky rohlíků je lepší mírně ohnout, aby nebyly příliš tenké a při pečení se nepřipalovaly

- hotové pečivo necháme přibližně 45 minut kynout
- necháme rozehřát troubu (horký vzduch, 200 - 210 °C)
- těsně před vložením do trouby potřeme sádlem
- můžeme posypat mákem, kmínem, sezamem,…
- pečeme přibližně 15 minut

Přidáte se také s nějakým dobrým a osvědčeným receptem?
www.sedesatka.cz/varenirecepty

Přeji Vám všem dobrou chuť

Lucie Kolovratníková
Ředitelka společnosti

Fotka 1

Fotka 2

Fotka 3

Fotka 4

Diskutujte nad tématem tohoto článku

Příspěvky diskuse

Diskuzní formulář s foto

Nahrát soubory ke stažení



Partneři a sponzoři

Slezská diakonie Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR A - FORUM CS Age Management o.s. eBRÁNA

© 2017, ŠEDESÁTKA, o.p.s. – všechna práva vyhrazena

Prohlášení o přístupnosti | Podmínky užití | Ochrana osobních údajů | Mapa stránek

Webové stránky vytvořila eBRÁNA s.r.o. | Vytvořeno na CMS WebArchitect | SEO a internetový marketing

Nahoru ↑